Tort de morcovi raw vegan

ngrediente pentru blat:
- 1 ½ cana de morcov ras
- 1 cana de nuca romaneasca
- 1 cana de curmale fara samburi
- 1-2 cescute de faina de migdale (optional)
- 1 cescuta de stafide (optional)
- Pudra de scortisoara, ghimbir, nucsoara
- Putina sare (optional)
Ingrediente pentru crema:
- 2 cani de caju
- 1/3 conserva de lapte de cocos gras (partea alba)
- Miere sau alt indulcitor natural
- Suc de lamaie
- Ulei esential natural de lamaie (optional)
Pregatire anterioara:
Nucile romanesti si nucile caju se hidrateaza in boluri separate in apa (poate fi si apa usor sarata) pentru minim 2h, preferabil 8h-12h sau peste noapte. Daca stafidele si curmalele sunt uscate, se pot pune 30 de minute in apa la hidratat, verificand din cand in cand sa nu se inmoaie prea tare (mai ales stafidele).
Pregatire blat:
Morcovii se curata de coaja, se spala si se dau pe razatoarea mare. Nucile romanesti se maruntesc intr-un blender de mare viteza, pastrand totusi textura de nuca (nu vrem o crema sau un piure de nuci, ci o textura crocanta). Curmalele se fac pasta tot cu ajutorul unui blender. Se amesteca toate ingredientele mentionate – morcovii, nucile si curmalele, se adauga stafidele (daca doriti) si scortisoara, ghimbir, nucsoara in functie de gust. Se poate pune si un praf de sare pentru a accentua gustul de dulce. Daca amestecul este prea apos, se adauga faina de migdale (sau de cocos sau de ovaz). Daca amestecul este prea tare, se adauga putina apa. Daca amestecul nu este suficient de inchegat pentru a forma un blat de tort, se adauga cateva linguri de unt de cocos/ lapte de cocos gras de la conserva. Blatul de tort se pune intr-o forma cu inel detasabil si se baga in congelator in timpt ce pregatiti crema.
Pregatire crema:
Nucile de caju se pun intr-un blender de mare viteza impreuna cu restul de ingrediente si se mixeaza pana se transforma intr-o pasta fina. Se adauga crema de caju peste blatul de morcovi si se lasa la congelator 2-3h. Daca sta mai mult la congelator, tortul ar trebui sa stea circa 1h la temperatura camerei pentru dezghetare.
Pofta buna!!!