Legume cultivate la bio&co: leusteanul

Leușteanul - Levisticum officinale- isi are originea in bazinul Mediteranei si este o plantă perenă din categoria plantelor aromatice.
De la planta se folosesc toate partile: frunze, seminte, radacina. Frunzele se utilizeaza cel mai frecvent in bucatarie.
Leuștenaul nu este doar o plantă aromatică, ci și o plantă medicinală cu o puternică acțiune terapeutică asupra aparatului respirator, aparatului reno-urinar, sistemului endocrin și celui imunitar.
Rădăcina de leuştean conţine amidon, zahăr, zaharoză, apă, răşină, acid de angelică. Rădăcina proaspătă conţine 0.3-0.5% ulei, iar cea uscată 0.6-1%. Conţine d-terpinol, o legătură de tipul cineolului, un terpen, ester al acidului acetic, al acidului valeriic şi al celui benzoic. Toate părţile plantei conţin ulei volatil, gumirezine, taninuri, grăsimi şi săruri minerale
Vitamine: consumul a 100 de grame de leustean asigura aproximativ 84% din doza zilnica necesara de vitamina A, extrem de importanta pentru sanatatea ochilor, dar si a oaselor. De asemenea, atunci cand mancati 100 g de leustean asigurati organismului 50% din necesarul zilnic de vitamina C.
Minerale: 100 de grame de leustean asigura 15% din doza zilnica recomandata de calciu si fier si 10% din necesarul de potasiu.
Quercitina: leusteanul contine aproximativ 170 mg de quercitina, per 100 g. Quercitina este extrem de importanta pentru organismul uman, ajutand la sanatatea inimii, reglarea tensiunii arteriale, sanatatea prostatei si a ficatului etc.