Conopidă murată
Ingrediente:
- 400-500 grame de conopidă
- 3-4 fire de mărar uscat
- 8 fâșii de hrean - rădăcină și/sau frunze
- 6-7 căței de usturoi
- 1 litru de apă
- o lingură cu sare (20 grame) fără iod
- frunze de țelină
- jumătate de linguriță cu condimente pentru murături per borcan
- un morcov mic
- o lingură cu oțet per borcan
- un ardei iute mic 2 borcane de 800 ml
Spălați conopida, frunzele de hrean și țelină și apoi tăiați conopida în buchețele. Curățați morcovul, cățeii de usturoi și bucata de hrean, pe care mai apoi o tăiați fâșii. Puneți la baza fiecărui borcan 1-2 fire de mărar uscat, o frunză de țelină și 2-3 căței de usturoi, apoi adăugați bucățile de conopidă și feliile de morcov. O dată borcanul umplut, adăugați câteva fire de mărar, țelină, usturoi și câteva felii de ardei iute, în funcție de preferințe.
Pentru saramură, puneți apă într-un vas, adăugați sarea și lăsați-o să fiarbă 1 minut și lăsați vasul la răcit timp de câteva minute. Puneți saramura în borcane și puneți capacele fără a le înfileta până a doua zi dimineață (borcanele trebuie să rămână acoperite minim 12 ore). A doua zi, turnați în fiecare borcan câte o lingură de oțet, înfiletați bine capacul și păstrați borcanele la temperatura camerei, Timpul de murare este de aproximativ 60 de zile.