Plăcintă cu spanac și usturoi

Ingrediente:

  • 250g făină (de grâu, integrală, secară)
  • 1 linguriță de sare
  • jumătate de pliculeț de drojdie uscată
  • 2 linguri ulei (de măsline sau floarea soarelui)
  • un pahar cu apă caldă
  • 3 căței de usturoi

Umplutură plăcinte:

  • 200g spanac opărit
  • o ceapă
  • 3 căței de usturoi sau o legătură de usturoi verde
  • 50 ml ulei
  • sare și piper după gust
  • opțional brânză feta sau telemea proaspătă.

 

Mod de preparare:

Întâi de toate punem drojdia în apă călduță și o lăsăm să se topească 10 minute. Apoi, într-un bol mare, amestecăm făina și drojdia, sarea, usturoiul pisat, uleiul și frământăm până obținem un aluat moale, care nu se lipește de mână. Lăsăm la crescut într-un loc cald, acoperit cu un prosop de bucătărie, timp de o oră. Între timp, încălzim cuptorul la 180 grade C, la foc potrivit, și pregătim o tavă mare pe care așezăm o hârtie de copt. Punem spanacul și ceapa la fiert, în apă fierbinte, timp de cinci minute. Le scurgem apoi, le tocăm cu cuțitul,  curățăm cățeii de usturoi și îi pisăm peste spanac, sau îl amestecam cu usturoiul verde fin tocat și apoi adăugăm uleiul. Întindem aluatul într-o foaie și o porționăm cu un pahar mai mare. Umplem fiecare cerc cu umplutura de  spanac – ceapă- usturoi, apoi îl închidem și îl presăm cu o furculiță pe margini. La sfârșit, ungem fiecare plăcintă cu puțin ulei, pentru luciu. Lăsăm la cuptor aprox. 40 de minute, până plăcintele se rumenesc. În compoziția spanacului se poate adăuga brânză feta sau telemea proaspătă.

Poftă mare și bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *