Reteta e simpla, insa nu mentionez cantitati, pentru ca din legume puteti exclude ce nu preferati, precum ardeii de exemplu, adaugand la schimb mai multe gogonele. E important de respectat, indiferent de cantitatea si raportul de legume, reteta pentru zeama de muraturi in saramura 10 grame adica o lingura mare cu varf la 1 litru de apa.
INGREDIENTE :
- gogonele
- telina cu tot cu frunze (optional)
- morcov (optional)
- ardei capia verde (optional)
- crengute de marar
- hrean
INGREDIENTE PENTRU ZEAMA DE MURATURI
- 1 lingura sare/1 Litru de apa
- boabe de ienibahar
- boabe de mustar
- boabe de piper
Alege gogonelele cat mai sanatoase. Cele care nu incap intregi in borcan pot fi taiate in sferturi Spala, curata si feliaza morcovul rondele, hreanul pe lungime, ardei capia verzi si telina, atat radacina, cat si frunzele tocate, apoi asaza-le pe toate in borcane de muraturi. Deasupra asaza crengutele de marar, cu rolul de a bloca toate muraturile in lichid.
Intr-o oala incapatoare, fierbe zeama de muraturi, punand o lingura de sare la fiecare litru de apa. In plus, in zeama de muraturi poti adauga boabe de ienibahar, piper si de mustar, avand rolul de a aroma si de a mentine gogonelele in saramura cat mai ferme.
Toarna solutia clocotita peste legume in borcane, imediat ce sarea s-a topit.Infileteaza cat mai bine capacul si lasa-le sa se raceasca complet, inainte de a le muta in camara, pentru iarna.
Pofta buna!